Bones a tots i a totes,
Avui parlarem de Talisker, o el whisky de la “renta de les Cuillins”, per poder endinsar-nos dins d’aquest centenari whisky.
En 1830-1831, es va establir la destileria de Talisker a l’illa de Skye, on havien 7 destil·leries, avui dia, només hi ha la destileria de Talisker, per aquest motiu quan parlem de l’illa de Skye ens referim a Talisker.
La destileria es va instal·lar, a la costa oest de l’illa a les platges de Lorch Harport, zona on encara es parla gaèlic, on avui dia encara està situada.
Va ser fundada pels germans EIG, encara que sense molta fortuna ja que en 24 anys van haver de tancar.
En 1880, la destil·leria va ser arrendada, per Roderick Kemp, de Abereen. El que va haver de deixar-ho als pocs anys, ja que l’illa de Skye no tenia port, i havia de traslladar les bótes surant a través del Mar, ja que el seu arrendador no li va fer cas, fins a 1900 que van fer el port, però ja era massa tard. Kemp s’habia marchadode Skye, per dirigir Macallan. Per sort de tots els amants d’aquest whisky, Talisker no va desaparèixer, es va unir amb Dailuaine al 1898, i el 1925 aquesta associació va ser adquirida per Distillers Company, fins aquell moment, Talisker es destil·lava com un whisky irlandes, tres destil·lacions, però a partir d’aquest moment van tornar al tradicional mètode de destilacion escocès, doble destilacion. encara que van resguardar i mantenieron el mètode tradicional d’assecat amb forns de carbó.
El que gairebé va causar la desaparició de la fabrica en 1960, quan gairebé es crema la destileria, però per la nostra sort simplement van haver de reemplaçar els alambins. Ja en 1970 amb el boom dels whiskys de malta escocesos, Talisker era un dels whsikys de moda, emblemes del moment com podien ser Judi Dench, mes ben coneguda com “M”.
Avui dia Talisker, és un dels emblemes d’Escòcia, i d’un dels seus blends mes preuats com Johnnie Walker, i és comun trobar-lo en els millors locals de copes i les millors Cocteleries de tots els llocs, s’ha convertit en una part escencial de qualsevol barra.
TALISKER 10 ANYS
Color: Ambar vermell i brillant.
Aroma: Punxant, amb èmfasi en el fum, rodó.
Cos: Complet, lleugerament ensucrat.
Paladar: Sabor fumat, amb la dolçor de la malta, amb acidesa i un desenvolupament molt ampli de notes apimentadas.
Final: Molt apimentado, enorme, llarg.
TALISKER DESTILLERS EDITION
Color: Taronja intens càlid.
Aroma: Netament diferent d’un altre Talisker. Sàpida salsa de fruites. Melecoton suau. Préssec suau i notes de fumat.
Cos: oliós, angulós. Intens.
Paladar: Molt millor que al paladar. Una barreja de terra torbosa, notes olor forta a vora de la mar i una fruitositat rica i oliosa.
Final: Ampli ric i especiat.
TALISKER 57 º
Color: Taronja intens càlid.
Aroma: Algues marines. Turba Islay i algues marines.
Cos: Embolica la boca, oliós. ple.
Paladar: Dolç i torbós. Molt fumat, però amb llavors de pomes, préssecs i albercoc. Oliós i especiat. Mas gruixut i complet que la majoria de Taliskers. Agresico masculí.
Final: Llarg i torbós, el pebre és la marca de la casa que apareix al final.
TALISKER 18 ANYS
Color: Taronja intens càlid.
Aroma: Algues marines. Torba rica i algues marines.
Cos: Ple ric i cremós.
Paladar: immenso i ric. El clàssic però amb més força, realça l’esperit de Skye. Agresico masculí.
Final: Llarg yequilibrado, agradable i llarg, amb pebre i torba a la conclusió.
Ús recomanem gaudir de Talisker, sol o amb alguna de les propostes que ens ofereix David Carreras al Maverick, com podria ser “Aqua of Skye” còctel que va oferir a una de les edicions de la World Class en les que va participar.
No comments