zacapa 23

Benvolguts // Benvolgudes,

Començarem amb la nostra guia de destil·lats amb ron Zacapa, un dels rons més premiats del mercat, propietat de la multinacional DIAGEO, on us posarem com s’elabora, notes de tast dels dos rons elaborats per Zacapa, “Zacapa 23 Centenario” i “Zacapa XO”, també us posarem alguns còctels proposats pel nostre bartender David Carreras.

PROCEDÈNCIA:

·Ron procedent de Guatemala, elaborat a la ciutat de San Andrés, a Villaseca-Retalhuleu(600-800m de la mar) unes terres molt fèrtils (terra volcànica i amb molts rius).

El metode per elaborar ron Zacapa és el següent:

·Mel verge de canya de sucre.

Els trenta volcans que hi ha a Guatemala, 3 actius, fan que la terra sigui propícia -sòls argilosos i ácidos- per al cultiu de la canya de sucre. Es planta a una alçada de 300 i 350 metres sobre el nivell del mar, amb una temperatura mitjana anual de 25˚C a 30C.

En l’època de collita (novembre i abril) la canya es crema, talla, renta i mol. Després s’extreu el suc de canya, s’evapora l’aigua per concentrar el sucre i en aquest procés l’únic que queda és la mel verge. La majoria dels rons són elaborats a partir de melassa.

Mel verge = Suc de canya concentrat. No se li ha extret el sucre.

Melassa = És la mel residual després d’extreure gairebé tot el sucre.

 

caña-de-azucar

 

 

 

 

·Fermentació.

Es guarda en bótes soca de llevat aïllada de pinya (Saccharomyces cerevisae), s’uneix amb llevat i el suc de la canya de sucre per convertir els sucres en alcohol etílic, diòxid de carboni i altres compostos. El procés de fermentació dura més de cinc dies. Durant aquest temps es formen les aromes i sabors.

 

14498-07-Tanques-abiertos-de-fermentacion-del-jugo-de-la-caña-de-azúcar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

·Destil·lació.

En aquesta fase es defineix el caràcter del ron. Per efecte del vapor es neteja el suc fermentat que es bomba a columnes de coure. L’alcohol es separa de l’aigua i el líquid queda amb un total de 60% d’alcohol.

 

zacapa-3

 

 

 

 

 

·Envelliment.

El envelliment es realitza en les altures de Guatemala, , a 2.333 metres sobre el nivell del mar. Deixen que les bótes de roure comparteixin les seves aromes i sabors amb el ron, (utilitzen un metode provinent dels vins d’España, anomentat “Sitema Solera” que podrem observar a totes les etiquetes de la botella). A aquest lloc en diuen “La casa per sobre dels núvols”.

 

zacapa 24

 

 

 

 

 

 

·Cupatge.

La Master Blender Lorena Vásquez revisa i selecciona cadascuna de les bótes que s’utilitzen en les mescles. El seu paladar i nas són els autors del sabor, aroma i el color final del ron Zacapa. Ella avalua el procés de les barreges que es realitzen en pipes de roure blanc americà. Després, el temps es converteix en el millor amic d’un perfecte maridatge.

493580

 

 

 

·Guardons del Ron Zacapa 23 anys:

El Ron Zacapa 23 Anys es considera un ron de referència entre les varietats Premium. Ha guanyat primer lloc en Competències Internacionals i Festivals de Degustació de Ron en els anys 1998, 1999, 2000 i 2001. Va rebre a més el més alt honor atorgat per l’International Rum Festival, en ser el primer ron inclòs en el seu Museu de la Fama. L’Institut de Begudes de Chicago li va atorgar la qualificació de 98 punts. Els experts qualifiquen a Ron Zacapa 23 anys com un dels millors roms del món.

NOTES DE TAST ZACAPA 23:

·Nas: Intens, dolç i delicat, notes de vainilla, ametlla, carmels, notes dolces de bóta.

·Gust: Rodó, dens, oliós, dolça (bóta), fruits vermells, caramel, equilibrat amb un final persistent.

NOTES DE TAST ZACAPA XO CENTENARI:

·Nas: Expressiu, refinat i equilibrat, notes de tabac, record a conyac, notes de barrica molt intenses.

·Gust: Sabor torrat, vainilla, ametlla, xocolata, notes a fruita dolça, carmel, notes de mel, dens i profund.

El nostre bartender ens recomana maridar ron Zacapa amb cacau, brownie o xocolata. També ens proposa, com elaborar una copa amb ron Zacapa.

world class zacapa

Share

1 comment

[…] 25 de Març, al Maverick, vam poder gaudir d’una masterclass de Zacapa, oferida per la seu BA Miríam Izquierdo, a la qual estem molt agraïts, ja que vam poder gaudir […]

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *